Pitkäaikainen toive täyttyi, kun rakennusyrittäjä Jaakko Holopainen hankki hiljattain tukkivannesahan sahatakseen tukeista puutavaraa eri kokoihin ja tarpeisiin yrityksen omistamalla tontilla Isnäsissä. Hän on sahannut jo kymmeniä isoja tukkeja - ja on varsin tyytyväinen valintaansa. Jaakko Holopainen oli haaveillut jo vuosia omasta vannesahasta. Kenttäsirkkeliä hän ei halunnut, koska kouluaikaisista sirkkelitöistä hänelle oli jäänyt jonkinlainen kammo sirkkeliä kohtaan. Sirkkeli sahaa pystysuoraan ja terä on paikallaan, mutta vannesahassa terä pyörii vanteena vaakatasossa. Terää lasketaan sen mukaan, minkä kokoista puutavaraa milloinkin halutaan sahata. Terän korkeutta ja samalla lankun paksuutta voidaan säätää millintarkasti manuaalisesti tai elektronisesti. Holopainen suosii elektronista säätöä, koska se on tarkka, nopea ja helppo käyttää.
Holopainen oli tutkinut pitkään erilaisia sahoja netissä, ja haku osui kuin sattuman kautta entuudestaan tutun Mika Järvisen Veistokone.fi -yrityksen sivuille. Holopainen hankki Latvialaisen TEHNIKAN valmistaman ja Veistokone-fi:n maahantuoman sahan mallia ZBL-50H. Kauppa syntyi nopeasti, ja saha tuli maahan jo seuraavalla viikolla.
"Olen nyt sahannut vannesahalla noin 30 tukkia, ja alkukokemukset lujittavat käsitystä siitä, että olen tehnyt aivan oikean ratkaisun. Olen erittäin tyytyväinen valintaani. Saha on juuri sitä, mitä olen hakenut", Holopainen iloitsee.
Asennus ja terotus onnistuu tee se itse -mieheltä
Holopainen kasasi koneen parissa tunnissa.
"Koneen mukana olevia hyviä ohjeita noudattamalla se oli todella yksinkertaista. Painavan sahayksikön nosto on vaikein vaihe. Siinä tarvitaan nostolaitetta. Itse nostin sahayksikön kaivurilla sahauspöydän päälle." Maahantuoja tulee tarvittaessa avuksi kasaamisessa ja opastamaan sahan käytössä.
Holopainen korostaa sitä, että sahauspöydän tulee olla erittäin tarkasti linjassa ja vaaterissa joka suuntaan. Hän pitää säätöä kuitenkin helppona pöydän kahdellatoista säätöjalalla ja vatupassin avulla.
"Puolen tunnin kuluttua kasauksesta rupesimme jo sahaamaan Mikan kanssa. Se oli mukavaa, kun voi tarinoida samalla, kun tulee sahattua puuta."
Holopaisella on sahaan seitsemän terää, mutta kolmella terällä pääsee hyvin alkuun. Hän myös harittaa ja teroittaa vannesahan teriä IRM teroituskoneella. Haritus tehdään vain silloin tällöin, mutta teroitus pitää tehdä viimeistään kuuden tunnin sahauksen jälkeen. Teroitus onnistuu hyvin maahantuojan ohjeiden ja koulutuksen perusteella.
"Järvistä kannattaa kuunnella. Häneltä saa hemmetin hyvät vinkit. Hän näytti kädestä pitäen, miten haritukset ja terotukset tehdään."
Pitkä odotus sahauksesta täyttyi
Sahauspöytä on Holopaisen vannesahassa 8 metrin pituinen. Alustalle mahtuu 6,5 metriä pitkä ja 630 mm paksu tukki. Hän on sahannut hieman paksumpaakin puuta saatuaan viisi lehtikuusta Helsingistä. Sahaus onnistui leikkaamalla tukkien sivusta siivut pois niin, että se mahtui teräohjaimien väliin. Lehtikuuset hän sahasi isoiksi 300x300 mm lankuiksi.
Holopaisen vuodesta 1982 asti toimineella perheyrityksen tontilla on kolmen hehtaarin alueella runsaasti mäntyä, kuusta, suurta haapaa ja tervaleppää. Tontille on valmistunut myös Holopaisen asuintalo. Isoa tukkipuuta hän ei raaski laittaa polttopuuksi vaan harventaa sitä lautatavaraksi käytettäväksi erilaisiin tarkoituksiin, kuten yrityksen korjausrakennuskohteissa.
"Vuosien varrella tontille on kertynyt tuulenkaatopuita isot kasat. Kuorin ja varastoin tukit. Olin odottanut pitkään, että saisin sahata niistä sellaista tavaraa, jota tarvitsen ja jota voin sahata silloin kuin haluan. Nyt toive vihdoin toteutui."
"Minä olen sellainen eläjä, etten osaa olla tekemättä mitään. Sahausta on mukava tehdä iltaisin ja viikonloppuisin, ja pieni hyöty ei haittaa plussana päälle" sanoo Holopainen haastattelun päätteeksi.
TEHNIKA tukkivannesahat ovat hyvin tukevaa tekoa. Pienimmän sahan paino ilman lisävarusteita on 870kg. Kaikissa sahamalleissa on sähköinen terän korkeudensäätö vakiona ja vähintään 7,5kW moottori. Teräleveys on vakiona 40 mm, mikä on merkittävä etu sahauksessa. Leveys parantaa sahauksen suoruutta eli sahauspinta ei aaltoile.