Siirry sisältöön

Lastuamisarvolaskuri

Lastuamisarvolaskuri on työkalu, jonka avulla voit helposti laskea oikeat lastuamisarvot jyrsintään tai sorvaukseen. Syötä vain työkalun halkaisija, materiaalin tyyppi, koneen kierroslukuraja sekä leikkuuhampaat ja syöttöarvot

Mikä on Lastuamisarvolaskuri?

Lastuamisarvolaskuri on työkalu, jonka avulla voit helposti laskea oikeat lastuamisarvot jyrsintään tai sorvaukseen. Syötä vain työkalun halkaisija, materiaalin tyyppi, koneen kierroslukuraja sekä leikkuuhampaat ja syöttöarvot – ja laskuri kertoo:

  • Karan kierrosnopeuden (rpm)
  • Syöttönopeuden (mm/min)

Laskuri auttaa sinua optimoimaan työstöarvot oikein eri materiaaleille, mikä parantaa tuottavuutta ja työkalujen käyttöikää. Tämä on erityisen hyödyllinen apuväline konepajoille, opetukseen sekä ammattikäyttäjille ja harrastajille, jotka haluavat varmistaa oikeat asetukset nopeasti.

Lastuamisarvolaskuri

Syötettävien arvojen selitykset


Työstettävä materiaali

Valitse työstettävä materiaali. Laskuri säätää automaattisesti sopivan leikkuunopeuden (Vc) materiaalin perusteella. Esimerkiksi alumiinia voidaan työstää nopeammin kuin haponkestävää terästä.

Työkalu halkaisija (mm)

Syötä käytettävän jyrsinterän tai sorvausterän halkaisija millimetreinä. Halkaisija vaikuttaa karan kierrosnopeuden laskentaan.

Karan max. kierrosluku (rpm)

Anna koneesi maksimikierrosluku. Laskuri ei ylitä tätä arvoa turvallisuuden ja koneen rajoitteiden vuoksi.

Leikkuuhampaat (Z)

Montako leikkuuhammasta tai -terää työkalussa on? Esimerkiksi 2-hampainen jyrsinterä = 2.

Syöttö per hammas (fz, mm)

Kuinka paljon kukin hammas siirtyy materiaalissa yhtä kierrosta kohden. Tyypillisiä arvoja ovat 0,02–0,2 mm riippuen materiaalista, työkalusta ja halutusta pinnanlaadusta.

Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Miten valitsen LASER työkalun materiaalin työstöön?
Valitse oikea laser: Diodi, CO₂ vai Fiber? – Vertailussa kolme suosittua lasertyökalua Kun mietit laserleikkurin tai kaiverruskoneen hankintaa, valinta ei ole aina yksinkertainen. Markkinoilla on useita vaihtoehtoja, mutta kolme yleisintä teknologiaa ovat diodi-, CO₂- ja kuitulaser (fiber laser). Tässä artikkelissa vertaillaan näitä teknologioita käytännön näkökulmasta – mitä eroa niillä on, mihin ne soveltuvat ja mitä rajoitteita kannattaa ottaa huomioon.