Nelisivuhöylällä sahatavara kerralla haluttuihin mittoihin.

Nelisivuhöylällä sahatavara höylätään kerralla haluttuihin mittoihin. Kone höylää samanaikaisesti neljältä kantilta - päältä, alta ja molemmilta sivuilta. Muototerillä saa tehtyä esimerkiksi pyöristyksiä puun reunoihin.

 Seppo Lahtisella oli tontillaan Pohjois-Satakunnan Siikaisissa entuudestaan oiko- ja tasohöylä.

"Niissä joutuu kuitenkin höylämään aina  joka kantin erikseen neljässä eri työvaiheessa yhden pulikan kuntoonsaattamiseksi. Nyt kaikki työvaiheet menevät yhdellä kertaa."

  Lahtinen oli etsinyt nelisivuhöyliä. Oikean yhteyden hän havaitsi sattumalta netistä Veistokoneen sivulta.
 
"Nelisivuhöylät tuppaavat yleensä olemaan turhan isokoisia. Tässä höylässä etuna on sen suhteellisen pieni koko ja koneen muodot. Kuitenkin siinä on painoa niin paljon, että se pysyy paikallaan. Ja minun tapauksessani on hyvä se, että se on täysin manuaalinen eli siinä ei ole mitään turhia vippaskytkimiä eikä vastaavia elektronisia osia. Minun tarpeisiini kotikäyttöön höylä on todella hyvä - mihinkään teolliseen tuotantoon höylää ei ole hankittu."

 

Holzmann VS 20N ja tyytyväinen omistaja

Holzmann VS20PRO nelisivuhöylä ei ole koolla pilattu mutta suorituskyky riittää isompiinkin töihin. Moottoreiden teho on yhteensä 16,1kW ja syöttönopeus max. 12m/min. Koneen paino on 930kg.

 Lahtinen höylää rakennushankkeitaan varten omalla tontilla. Höylääminen on työnsä rakennustyömailla tehneelle eläkkeellä olevalle kirvesmiehelle samalla rakas harrastus.

Kova viime talvi teki tuhojaan ja lumi rikkoi Lahtisen teltan, minkä suojassa olivat muun muassa käyttö- ja polttopuut sekä muita tarvikkeita. Teen teltan tilalle vähän laajemmalle pohjalle pienen varastorakennuksen tuppeen sahatusta männystä. Ajan rimat ja liimaan runkomateriaalin 50 x 140 millin lankusta. Kun olen liimannut tarvittavan runkomateriaalin, ajan sen höylän nelikutterin läpi. Sitten teen ovet ja ikkunat.

Lahtinen tekee höylällä kaiken tarvitsemansa puutyön - aina pieniin keittiökalusteisiin asti.

"Minulla on toinen rakennus, missä kone paraikaa sijaitsee. Siinä on ulkolaudoitus tekemättä. Höylään verhoilulaudat tällä koneella ja samalla teen siihen myös ikkunat."

Hinta ja käytön helppous ratkaisi

Lahtinen pitää nelisivuhöylää helppona käyttää ja jokamiehen koneena sekä laadultaan että hinnaltaan.

 Jokainen, joka tämmöisiin töihin ryhtyy, osaa sitä käyttää. Toki aina työ tekijäänsä opettaa. Tässä ei ole mitään suuria kikkoja - kunhan käyttää vaan normaalia talonpoikaisjärkeä sen kanssa kyllä pärjää. Siinä on mukana turvalaitteet ja suomenkieliset ohjeet sekä räjäytysluettelo, jotta pystyy tilaamaan tarvittaessa varaosia. Laite on hyvin yksinkertainen. Hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Asennuskin onnistui helposti. Kun kytkee puru- ja sähköliitännät, niin kone on käyttökuntoinen. Koneessa on terätkin valmiiksi paikoillaan.

Koneen toimitus pysyi aikataulussa

"Sen verran kun näitä eri laitteita on vuosien matkaan itselleni tullut, on harvinaista, että sen toimitus oli jollei etuajassa niin ei ainakaan yhtään myöhässä. Sinä päivänä kun sen piti tilausvahvistuksen mukaan tulla, niin aamulla Kiitolinja soitti seitsemältä, että tulossa ollaan siinä ja siinä mutkassa" Lahtinen kiittelee.

"Minulla oli vähän tekemättömiä töitä sumpussa, mitä varten tätä konetta juuri tarvittiin. Nyt se puolustaa paikkaansa ja saa täyttää tarpeen."

Koneelle on ehdottomasti samantapaista käyttöä myös jatkossa. Jos joku on kiinnostunut, Veistokoneen Mika Järvinen on oikeutettu antamaan minun yhteystietoni. Voin kertoa laitteesta ja sitä saa tulla katsomaan, Lahtinen vinkkaa.

 

Höylän tekniset tiedot ja esittelyvideon löydät tästä linkistä.